10. јул 2015 вести

Сенић: Убрзати евроинтеграције Запаног Балкана

Бања Лука- Посланик Социјалдемократске странке  Александар Сенић, као председник Одбора за европске интеграције, са делегацијом овог одбора борави у Бања Луци од 8. до 10. јула, на позив Бранислава Бореновића, председника Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске. Посета је организована у сарадњи са Вестминстерском фондацијом. 

Делегација НСРС се данас састала са Браниславом Бореновићем, председником Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске и члановима тог одбора, са председником Одбора за привреду Душаном Берићем и члановима тог одбора, као и са министром привреде у Влади Републике Српске Златаном Клокићем. 

Приликом тих састанака Александар Сенић је истакао да Србија подржава територијалну целовитост БиХ и поштовање Дејтонског споразума, према коме Република Српска и Србија имају права на специјалне везе. "Србија жели најбоље могуће односе са БиХ. Постоје отворена питања, попут питања оптужених за ратне злочине током грађанског рата из деведесетих. Та питања би требало да решавају надлежни органи, при чему би требало да се поштује принцип да је кривица индивидуална, а не колективна и да је на свим странама било злочина.", истакао је Сенић.

У разговорима је такође истакнуто да би европске интеграције региона Западног Балкана требало убрзати, те да је после уласка Хрватске у ЕУ, Србија лидер региона у процесу европских интеграција. Државе региона би требало тесно да сарађују у циљу унапређења економске сарадње, изградње путне и енергетске инфраструктуре и сарадње у области евроинтеграција.

На састанку са Одбором за европске интеграције и регионалну сарадњу предложена је иницијатива да до краја године буде организован заједнички састанак чланова одбора задужених за питања европских интеграција из сва три парламента у БиХ и Одбора за европске интеграције НСРС. Такође је предложено да се организује састанак представника локалних самоуправа из пограничних општина Републике Србије и Републике Српске са темом "Како да локалне самоуправе што боље користе ИПА 2 фондове Европске уније". На овај састанак би поред представника локалне самоуправе и два парламентарна одбора били позвани и представници извршне власти и делегације ЕУ у Србији и БиХ.