29. septembar 2018 vesti

Desetogodišnjica potpisivanja ugovora sa Fiatom

        Na današnji dan pre deset godina Srbija, na čijem čelu je tada bio Boris Tadić, potpisala je ugovor sa Fiatom, a naša država je stavljena na svetsku mapu proizvođača automobila. Tadašnja vlast je u Srbiju dovela stranu investiciju vrednu preko milijardu evra i Srbija je pri put posle raspada Jugoslavije ponovo dobila respektabilnu autoindustriju. Dolazak Fiata je preporodio Šumadiju i grad Kragujevac i bio je od ogromnog značaja za razvoj naše ekonomije, budući da je Fiat u međuvremenu postao najveći izvoznik u Srbiji sa udelom od 20% ukupnog izvoza. 

 

Autoindustrija je u svetu jedan od pet najznačajnijih sektora koji učestvuju u svetskoj trgovini. Iako je bivša vlast dovela u Srbiju takvu investiciju i potpisala ugovor koji je otvarao izuzetne mogućnosti privrednog rasta i tehnološkog razvoja u Srbiji, nažalost neodgovorna politika aktuelne vlasti dovela je u jednom trenutku do zaustavljanja proizvodnje i rizika da investitor napusti Srbiju. Iako je vlada imala obavezu da se bavi Fiatom, budući da je država vlasnik 30% akcija u Fiatu, ova investicija je potpuno zanemarena i danas nemamo rast izvoza, nema početka proizvodnje drugog modela i neizvesno je da li će nakon isteka ugovora nestati proizvodnja u Kragujevcu. Umesto da je investirano još bar tri milijarde evra u proizvodnju i sačuvan najveći izvoznik u Srbiji, za ovu štetočinsku vlast Fiat je bio samo platforma za napade na bivšu vlast. Umesto da su predstavnici ove vlade pregovarali sa investitorom o daljem razvoju proizvodnje, razgovarali su u režimskim medijima o optužbama na račun bivše vlasti u vezi s tom investicijom i još jednom pokazali da im je propaganda i borba protiv političkih protivnika iznad nacionalnih interesa. 

 

Od 20 najvećih izvoznika u Srbiji danas, polovina je došla za vreme bivše vlasti, a ostalo su državna preduzeća koja su postojala i pre 2012. godine. U prvih 20 izvoznika, samo dva su došla za vreme šestogodišnje vlasti naprednjaka. Umesto dolaska visokotehnoloških investicija koje ubrzano podižu privredni rast i životni standard naših građana, naprednjačka vlast je od Srbije napravila zemlju jeftine radne snage u kojoj investicije nisu imale za cilj razvoj naše ekonomije, već televizijske kadrove u kojima Vučić otvara fabrike. Na štetu svih građana Srbije, što je više otvaranja takvih fabrika u koje se zapošljava samo jeftina radna snaga, Vučić će stvarati samo privid razvoja, a mi ćemo zaostajati za drugim zemljama koje u svoju privredu uvode visokotehnološku proizvodnju. Fiat, kao simbol najvećeg ekonomskog uspeha bivše vlasti, postao je simbol opasne neodgovornosti ove vlasti.