28. februar 2018 vesti

Tadić: Kriminalizacija Srbije

Srbija je jedina evropska zemlja koja stavljena na crnu listu zajedno sa Jemenom, Sirijom, Irakom, sa državama koje učestvuju u pranju novca, čije institucije to ne sprečavaju i čije institucije ne sprečavaju dotur novca terorističkim organizacijama.

Najverovatnije će u martu Evropska komisija predložiti Evropskom parlamentu i stavljanje Srbije na crnu listu zemalja koje ugrožavaju evropski sistem finansija. Ta činjenica će ugroziti i sistem finansiranja, budućnosti investicija i otvaranje novih radnih mesta i uopšte reputaciju Srbije. To vlada Srbije zna, ali prikriva te informacije, kao što je prikrivala i da je Uprava za sprečavanje pranja novca koja je insistirala da vlada reaguje da se isprave nedostaci“, rekao je danas Boris Tadić, predsednik SDS, napominjući da za ovakvu sistuaciju najveću odgovornost snosi Dušan Vujović, Ana Brnabić i naravno Aleksandar Vučić.

Tadić je podsetio da je komitet Saveta Evrope Manival od 2014. do 2016. godine istraživao pranje novca i predložio da se Srbija stavi na listu zemalja koje predstavljaju pretnju po međunarodni sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija. Nije bilo reakcija uprkos upozorenjima međunarodnih institucija i Uprave za pranje novca, rekao je Tadić i upozorio da će posledice biti katastrofalne po ugled zemlje. „Mi smo danas zemlja koja je ocrnjena, jer smo povezani sa onima koji peru novac i finansiraju terorističke organizacije, naveo je predsednik SDS i podsetio da je upozoravao na sve to, kao i na politička ubistva, mafijaške obračune, povezanost vlasti i kriminala, ali da niko nije reagovao.

On je ponovio da Srbija ide u pravcu kriminalizacije, da je razlika između bogatih i siromašnih ogromna, da su gebelsovske metode nepodonošljive, dok evropski lideri na sve to ćute.

„Mi se suočavamo sa velikom opasnošću po bezbednost zemlje, a ta opasnost je posledica zakonomerne i organske veze Srpske napredne stranke sa Srpskom radikalnom strankom iz koje je nastala. Politički otac Aleksandra Vučića, Vojislav Šešelj ovih dana tvrdi kako SRS nikada nisu bili povezani sa kriminalom, ali činjenica je da je ta stranka dala javni resurs ,besplatno frekvenciju Karićevom Mobtelu, sadašnjem koalicionom partneru Vučića. Ta frekvencija je nakon petog oktobra prodata austrijskom mobilnom operatoru za 360 miliomna evra“, napomenuo je Tadić.

On je postavio i pitanje da li su ubice Zorana Đinđića, članovi Srspke radikalne stranke. „Na to pitanje mora da odgovori Vojislav Šešelj. Kako se hvalio informacijama iz kriminalnih krugova pred ubistvo Đinđića, tako danas treba da odgovori na pitanje da li su neki pripadnici zemunskog klana bili i članovi SRS“, rekao je Tadić, dodajući da će i pitanja vezana za ubistvo Olivera Ivanovića, uprkos optužbama SNS da lešinari, postavljati neprekidno, dok ne dobije odgovor šta su preduzeli direktor BIA , Vlada Srbije, Aleksandar Vučić, da zaštite život Ivanovića koji je prijavio pretnje njegovom životu.

Prema njegovim rečima, država koja ne zaštiti svog jasno ugroženog građanina, saučestvuje sa ugrožavanjem njegovog života. Tadić je podsetio da u vreme kada je on bio predsednik Srbije, reagovao na pritužbe Vučića i Nikolića, da im Šešelj preti zbog napuštanja Srpske radikalne stranke.

„Ja sam organizovao zaštitu mojih političkih protivnika. Postavlja se pitanje šta su Vučić, Gašić, Dačić i Nikolić učinili da zaštite njihovog političkog protivnika na Kosovu i Metohiju, osim što su ga nazivali izdajnikom, čovekom koji deli srpski narod“, rekao je Tadić i dodao da su ovo sve dokazi o povezanosti Srpske napredne stranke sa mafijaškim krugovima.

On je naveo i da smo mi jedina zemlja u kojoj šverceri oružja, koji su finansirali terorističke organizacije u svetu, nesmetano rade i danas, a finansirali su otvoreno i javno svih ovih godina stranku na vlasti. „I 2012. godine SNS i kampanju Tomislava Nikolića, finansirao je Slobodan Tešić“, zaključio je Tadić.

 

Izvor: "Danas"