13. децембар 2021 вести

Историјски колапс електро-енергетског система у Србији

    Јучерашњи снег оголио је сву непособност Вучићеве власти. Довољно је било да падне снег и да се виде размере деценијског уништавања Србије неспособном и неодоговорном политиком. У време када незадовољни грађани протестују блокирајући аутопутеве, власт је јуче практично протестовала сама против сопствене неспособности блокирајући целу Србију. 

  ”Пре неколико месеци гостујући на РТС-у критиковао сам Вучића, јер се хвалио тиме да у Србији неће бити рестрикција струје. Сматрао сам да је то био чист популизам, будући да се хвалио нечим што би данас требало да се подразумева. Међутим, након јучерашњег колапса, јасно је да ова власт толико неспособна да за њих и јесте достигнуће да грађани у Србији имају струју и воду.”, изјавио је потпредседник Социјалдемократске странке Горан Радосављевић. 

Годинама указујемо на нестручно управљање ЕПС-ом и упозоравамо на последице тога да предузећа попут ЕПС-а буду уточиште за намиривање нестручних партијских кадрова. Након јучерашњег колапса и вишегодишњег уништавања ЕПС-а цело руководство би морало бити одмах смењено. ”Готово 30% електро-енергетског система је ван погона, према наводима ресорне министарке, као последица једног дана снега на темеператури око нула степени. Неспособност оваквих епских размера се дешава први пут у историји наше елетропривреде!”, нагласио је Радосављевић и указао на то да ова ситуација захтева да се истражи и да ли је неко профитирао на ургентном увозу струје. 

Под Вучићевом влашћу од временских услова и виших сила зависи да ли ће грађани имати струју и воду. Режим који уме да управља само богаћењем своје олигархије  јуче је још једном показао да нема способност ни да дочека снег у децембру. Због неодговорног управљања ЕПС-ом прво је дошло до енергетског колапса, потом због неспособности да се организује чишћење путева екипе нису могле да изађу на терен. А врхунац слике неспособности ове власти је било падање дрвећа по београдским улицама и пропадање камиона кроз асфалт. У Србији данас грађани не могу да имају извесност не само струје и воде, већ ни тога да ли ће им на улици главног града ауто пропасти кроз асфалт или на њих пасти дрво. Све Вучићеве самохвалоспеве о ”златном добу његове власти” јуче је буквално прекрио снег.