3. децембар 2021 вести

Вучић обмањује јавност о Рио Тинту

Вучић је изнео низ неистина и полуистина покушавајући да пребаци одговорност за оно што Рио Тинто данас ради у Србији на бившу власт, говорећи о присуству ове компаније у Србији пре 2012. А истина је да је држава имала сасвим различит однос према пројекту Рио Тинта у Србији у време наше власти и данас. И то је управо оно што Вучић покушава да прикрије машући, по обичају, некаквим документима и папирима. 

Наиме, Коштуничина влада 2004. одобрава тај пројекат, што је потпуно рационална одлука, јер би било неодговорно да се не уђе у даља истраживања тако значајног рудног потенцијала откривеног у Србији. У време мандата наше извршне власти од 2008. одобравамо наставак тог процеса истраживања. Дакле, не експлоатације, већ истраживања! И никада више ништа од истраживања нисмо дозволили. Експлоатација се први пут помиње тек од 2017. године у време Вучићеве власти и он најперфидније обмањује грађане да је критичан моменат настао 2012. године када су одборене тзв. ”буштине великог промера”. Он тврди да је та одлука ”дирала у интегритет земљишта”, наглашавајући да је то посебно драматичан тренутак. А истина је да је то само једна од метода истраживања, која је била неопходна за даљи тог истраживања и која ни на који начин није угрозила интегритет земљишта. 

Влада Ане Брнабић доноси скандалозну одлуку 2017. године о Просторном плану посебне намене за пројекат експлоатације и прераде минерала јадарита на локалитету Јадар. Оно што је кључна разлика између ове и наше власти је да ми никада не бисмо предузели такав корак, пре него што би коначно била завршена фаза истраживања и пре него што бисмо имали све потребне студије еколошке одрживости и утицаја на заштиту животне средине. А посебно је скадалозно што су тај план донели на основу стратегије о управљања минералним ресурсима из времена наше власти, која никада није ступила на снагу, јер никада није усвојена у Скупштини Србије. 

Међутим, кључно питање је зашто су они те 2017. године донели одлуку о просторном плану без елабората о рудним резервама, будући да је тај елаборат завршен тек 2020. 

Подизање теме Рио Тинта у јавности и еколошки протести су омогућили не само да се оголи шта је која власт радила у случају Рио Тинта, већ и механизма којим ова власт уништава правну државу зарад интереса владајуће олигархије, као у случају доношења закона о референдуму и експропријацији или управо завршене приватизације Института Јарослав Черни у корист Миленијум тима, који је један од ретких институција у Србији надлежних за доношење студија о утицају на воде пројеката попут Рио Тинта. Начин на који се дискутује о овој изузетно важној и комплексној теми и поготово начин на који режим манипулише информацијама уноси конфузију у нашу јавност. Због тога ћу сутра у 13 часова одржати конференцију за штампу на којој ћу детаљно изнети шта се дешавало са овим пројектом током наше власти, али и оголити механизам којим Вучићев режим обмањује грађане и на овој теми. 

Борис Тадић, 

Председник Социјалдемократске странке